HTML

Paleo konyha

A paleolit diétához nem könnyű finom recepteket találni. Segítek Neked, s itt sok finom receptet találsz csoportokba gyűjtve. Főzzünk együtt!!

Hirdetés

Csatlakozz Hozzánk a Facebook-on is!

Hírlevélre feliratkozás

Friss topikok

  • Mária Bárányné: Sziasztok. Minden fajta hús engedett ebben a fajta Ősember diétában? (2012.12.19. 20:01) Paradicsomos káposzta
  • SuzyDínó: Kedves "monikam"! Te megsütötted ezt a kenyeret??? Mert eszerint a recept szerint egy híg málé le... (2012.06.21. 14:39) Magos kenyér
  • szpsz: Most pont ezt fogjuk enni. Nyamm! :) (2012.05.19. 12:47) Az igazi sós csirke
  • ..................................................: www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-nyersanyagok.htm itt találtok pontos információkat (2012.03.28. 16:46) Tilalmak? Van megoldás!
  • !Borsika: A kókuszlisztből mennyi kell bele? Csak úgy sacc per kábé :) (2012.03.22. 11:36) Paleo sajtos pogi

Linkblog

Blogajánló

stat

2010.11.02. 23:31 monikam

Sajttal töltött csirkemell

Címkék: receptek diéta csirkemell töltött paleo paleolit sajttal

Ma ismét Éva kedves olvasónk beküldött  receptjét hoztam Neked.

Ez egy nagyon finom, s nem is bonyolult étel receptje.

Most egy sajttal töltött csirkemellet ajánlott nekünk.

Íme a bevásárlólista:

- 4 szelet csirkemell

- 20 dkg sajt

- 4 szelet bacon (ha keskeny a szalonna, akkor több szelet)

Elkészítés menete: 

A felszúrt csirkemellbe rakj hasábra vágott sajtot, fogpiszkálóval tűzd meg! Enyhén sózd és tekerd bacon szalonnába! Kiolajozott jénaiban 160 fokon süsd meg!

Önmagában is nagyon finom, de nyers salátával az igazi.

Jó étvágyat!

Köszönöm szépen Éva!

Továbbra is várom akár a FB-on, akár itt a kommenteknél a receptjeiteket!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

3 komment

2010.10.26. 23:21 monikam

Májjal, gombával töltött csirkecomb

Címkék: receptek diéta csirkecomb töltött paleo paleolit

Ismét Éva kedves olvasónk receptjét hoztam el Neked, aki egy ízletes csirkecomb receptjével lepett meg minket.

Nem is csigázom tovább a kíváncsiságot.

Íme a bevásárlólista:

- 4 egész csirkecomb

- 4 csirkemáj

- 40 dkg szeletelt gomba

- 1 tojás

- 1 kisebb vöröshagyma

- ízlés szerint só, bors, petrezselyemzöld

- olívaolaj

Elkészítés menete:

Apróra vágott hagymán a pírítsd meg a gombát és az apróra vágott májat! Mikor már majdnem megsült, sóval, borssal, petrezselyemzölddel fűszerezd, s a tojással fogd össze!

Várd meg, míg langyosra hül, s a sózott combok bőre alá töltsd a tölteléket!

Sütőzacskóban vagy sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg!

Salátával tálald!

Jó étvágyat!

Köszönöm szépen Éva!

Továbbra is várom akár a FB-on, akár itt a kommenteknél a receptjeiteket!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.10.15. 11:29 monikam

Mézes szezámmagos sárgarépa

Címkék: receptek diéta főétel sárgarépa paleo paleolit

Ma egy olyan receptet hoztam Neked, melyet egy kedves olvasónk Éva küldött el nekem, hogy megoszthassam Veled.

Egy ínycsiklandozó receptről van szó, melyet véleményem szerint egytálételként és köretkénet is fogyaszthatod.

Íme a mézes szezámmagos sárgarépa receptje

Hozzávalók:

- 80 dkg sárgarépa

- fél-1 evőkanál szezámmag

- 1 evőkanál méz

Elkészítés menete:

Elsőként hámozd meg a sárgarépát, s vágd hasábokra és rakd kiolajozott tepsibe!

Ezután enyhén sózd meg, s süsd 40 percig 180-200 fokra előmelegített sütőben! Félidőben csurgass rá 1evőkanál mézet, s szórd meg ízlés szerint fél-1 evőkanál szezámmaggal!

Jó étvágyat!

Köszönöm szépen Éva!

Továbbra is várom akár a FB-on, akár itt a kommenteknél a receptjeiteket!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2 komment

2010.10.11. 13:30 monikam

Marinírozott patisszon (csillagtök)

Címkék: receptek diéta patisszon palo paleolit

Kíváncsi vagy, hogy mit is rejt ez a recept?

Nem is húzom az időt, vágjunk bele!

Íme a bevásárlólista:

- kb. 90 dkg zsenge csillagtök

- 1,5 fej vöröshagyma

- 1,5 citrom

- 1,5 dl fehérbor

- 0,75 dl olívaolaj

- egész bors,

- 1,5 mogyoró méretű gyömbér

- 3 babérlevél

 

- 1 csomó kapor

 

Hogyan készítsd el?

 

A tököket mosd meg, vágd cikkekre, s sózd meg, majd hagyd 10 percig állni!

Kb. 1 liter vízben főzd 15-20 percig a félbevágott hagymát a citromlével, fehérborral, olívaolajjal, néhány szem borssal, gyömbérrel, babérlevéllel együtt! Ezután ebbe tedd bele a patisszont, s ismét felforr, vedd le a tűzről! Sóval, citromlével ízesítsd! Négy-öt órára tedd hűtőbe. citromfűvel díszítve, jéghidegen szolgáld fel!

 Én köretként is szoktam enni sült húsokhoz, de önmagában is nagyon finom.

 

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.10.01. 23:53 monikam

Paleo paradicsomos padlizsánkrém

Címkék: reggeli receptek diéta recept padlizsánkrém paleo paleolit

Képzeljétek, sikerült végre olyan reggelit készítenem, amit megtűr a kisfiam a kenyéren....

Eddig csak a sajt maradhatott rajta, mert, ha bármi más volt rajta, akkor nem ette meg.

Kíváncsi vagy, mi a  lett a megoldás?

A padlizsánkrém.

Íme az isteni finom padlizsánkrém receptje:

Bevásárlólista:

-2 padlizsán

- 2 paradicsom

- 4 gerezd fokhagyma

- ízlés szerint só és bors

- 1 teáskanál oregáno

- petrezselyem

- 7 teáskanál vörösborecet

- 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés menete:

Elsőként a padlizsánt kb. 50 percig süsd forró sütőben, így a héját is könnyen le tudod húzni! Miután lehúztad vágd apró kockára!

Mialatt a padlizsán sül, távolítsd el a paradicsom héját, s vágd apró kockára,s az utolsó negyedórára azt is tedd be a padlizsán mellé sülni!

Miközben együtt sülneka petrezselymet is aprítsd fel, a fokhagymát nyomd át fokhagymanyomón!

Ezután a padlizsánhoz keverd hozzá a fokhagymát, nyomd szét a padlizsánt, add hozzá a sót, borsót, oregánót, petrezselymet!

Már csak hozzá kell öntened az ecetet és az olívaolajat!

Fakanállal próbáld jól elkeverni, ha nem sikerül elérned a kívánd állagot, turmixold össze!

A végén, ha szükséges ízles szerint tehetsz még bele olívaolat vagy vörösborecetet.


Jó étvágyat hozzá!

Ha a fiam megette, akkor már csak finom lehet ;)))))

Te mit szoktál reggelizni? Oszd meg velünk, segítsünk egymásnak változatossá tenni a reggelit!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.09.28. 10:06 monikam

Céklapüré

Címkék: cékla püré köretek céklapüré

Sokan írtátok, hogy segítsek abban, hogy mit is lehet enni köretként, ha a lisztes dolgokat és a burgonyát nem ajánlott enni.

Ma a céklapüré receptjét fogom megosztani Veled, ami tökéletesen passzol sülthúsok mellé. Bevallom én nem csak melegen, hanem hidegen is nagyon szeretem.

Bevásárlólista:

- 2 nagy cékla

- 1 vöröshagyma

- 1-2 gerezd fokhagyma

- 1 evőkanál olívaolaj

- 1-2 teáskanál reszelt torma

- 1 dl zabtejszín

- 1-2 teáskanál almaecet

 

Elkészítés menete:

Hámozás nélkül bő vízben tedd fel főni a céklát! Miközben fő a cékla, vágd apróra a fokhagymát és a hagymát, s olívaolajban dinszteld üvegesre!

Miután puhára főtt a cékla, vágd apró kockára, s borítsd a hagymához, locsold meg almacettel! Addig süsd őket együtt, míg a cékla kissé ragadós nem lesz, s az ecet fel nem szívódik teljessen.

Ezután vedd le a gázról, s a zabtejszínt, tormát hozzáadva botmixerrel pürésítsd. (Ha nincs botmixered, akkor krumplinyomóval törd össze, s azután robotgéppel pürésítsd!)

Sült hús mellé, még forrón tálald!

Jó étvágyat!

 

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.09.21. 23:28 monikam

Hideg sütőtökleves

Címkék: leves receptek diéta sütőtök paleo paleolit

Hétvégén a piacon járva, megláttam, hogy már lehet kapni sütőtököt.

Gyorsan vettem is szép nagyot.

Gondoltam, hogy megsütve jól fog esni a hűvös időben. Mivel jóra fordult az idő, ezért gondoltam egyet, s inkább egy finom levest csináltam belőle a családnak.

Íme a lista a bevásárláshoz:

- egy kb. 60 dkg-os sütőtök

- ízlés szerint só

- citromfű

- őrölt koriander

- gyömbér

- fahéj

- fél liter kókusztej (vagy zabtejszín)

Elkészítés menete:

Hámozd meg a tököt, a magjait és a magházát távolítsd el, s  vágd apróra!

Egy fazékban annyi vizet tölts rá, hogy éppen ellepje! Ízesítsd sóval, citromfűvel, gyömbérrel, fahájja, s őrölt korianderrel!

Ha puhára főtt, s kihűlt, turmixold össze, s hígítsd fel kókusztejjel vagy zabtejszínnel, s ha szükséges, akkor ízlés szerint sózd!

Tálaláshoz töltsd csészékbe vagy tányérokba, s egy kis citromfűlevéllel díszítheted!

Jó étvágyat!

 

Van kedvenc sütőtökös recepted?

Ne tartsd Magadban, oszd meg velünk!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.09.14. 23:16 monikam

Adjunk egymásnak receptet!

Van egy ötletem!

Okozott már Neked problémát, hogy mit főzz?

Még diéta nélkül sem egyszerű, hát még, ha vannak dolgok, melyeket ki kell hagynod a repertoárodból....

Segítsük egymást, osszuk meg egymással tapasztalatainkat, sikeres receptkísérleteinket!

Mire is gondolok?

Van bevált paleolit reggeli recepted?

Esetleg van tuti nasi, desszert vagy kenyér tipped?

Ne tartsd Magadban, küldd el nekem e-mailban (én felteszem az oldalra-ha kéred, akkor a nevedet is természetesen felüntetem) vagy írd meg a kommentek között!

Írjuk együtt az oldalt, mert közösen sokkal könnyebb főzni! ;)

Várom a recepteket!

 

Szólj hozzá!

2010.09.14. 22:30 monikam

Paleo sajtos pogi

Címkék: receptek diéta recept pogácsa paleo paleolit

Tegnap délután nagyon megkívántam a pogit, így nekiálltam, s elkészült egy isteni finom sajtos pogi. Sajtként természetesen az engedélyezet parmezán került bele.

Íme a tuti recept:

Bevásárlólista:

- kókuszliszt

- 3 tojás

- 10 dkg parmezánsajt

- késhegyni szódabikarbóna

- csipet só

Az elkészítés menete:

A egy kevés lisztet önts egy tálba, majd a tojásokat kicsit verd fel, öntsd a liszthez, ezek után az összes többi hozzávalót add hozzá, s keverd össze. Ezután folyamatosan adagold hozzá a lisztet, addig, míg elég rugalmasnak és "keménynek" nem érzed a tésztát.

Ezután nyújtsd ki a tésztát, s szaggasd ki pogácsa-szaggatóval, s sorakoztasd egy sütőpapírral bélelt tepsibe!

Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt  süsd aranybarnára! Folyamatosan ellenőrizd.

Van kedvenc pogácsa recepted?

Ne tartsd Magadban, oszd meg velünk!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

3 komment

2010.09.09. 00:28 monikam

Töltött cukkini

Címkék: receptek diéta cukkini töltött paleo paleolit

Ma nézelődtem a hűtőben, a spájban hogy mit is kellene főzni.

Mit találtam?

Paprikát, paradicsomot, zellert, cukkinit, tojást.

Szerinted mi lett belőle?

Nem, nem! Nem lecsó, mivel az már volt a múlt hét végén.

Töltött cukkinit készítettem.

Íme a hozzávalók:

- 2 közepes cukkini

- 20 dkg paradicsom

- 1 csomó újhagyma, vagy 1 nagyobb fej hagyma

- 1 csomó zellerzöld

- 3 tojás

- lestány

- kókuszzsír

- só, bors

- 20 dkg paprika

- 1-2 cikk fokhagyma

Elkészítés:

A padlizsánokat ne pucold meg,  csak mosd meg, vágd félbe, távolítsd el a magházat, s ízlés szerint sózd meg! Ezután a paprikát és a paradicsomokat kockázd fel (ha úgy jobban szereted, akkor távolítsd el a héját)!

Kevés kókuszzsírban piríts meg a karaikára vágott hagymát, add hozzó a paprikát és a paradicsomot, majd sóval, borssal fűszerezd ízlés szerint, párold néhány percig! Ezután add hozzá az apróra vágott zellerzöldet, a zúzott fokhagymát és a lestányt, s forrald össze!

Forrás után húzd le a tűzről, adj hozzá egy nyers tojást, s 2 keményre főtt, kockára vágott toját, s keverd össze!

Már csak annyi maradt hátra, hogy megtöltsd a cukkiniket, s 170 fokos sütőben 20-25 percig süsd!

Jó étvágyat!

Van kedvenc cukkinis recepted?

Ne tartsd Magadban, oszd meg velünk!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

2 komment

2010.09.03. 23:05 monikam

Sajtos tallér

Címkék: receptek diéta sajtos recept nasi tallér paleo paleolit

Ma egy olyan nasit hoztam Neked, ami akár reggelinek is tökéletesen megfelel. Főleg, ha még egy kis gyümölccsel ki is egészíted.

Igazat megvallva én sokkal jobban vonzódom a sós sütikhez, nasikhoz, mint az édesekhez, így nagyon a szívembe lopta magát ez a sajtos recept.

Lássuk, miként készül!

Íme a hozzávalók listája ( kb. 20-25 db):

-10dkg vaj

-8 evőkanál zabpehelyliszt

- 4 evőkanál zabpehely

-4 evőkanál szezámmag

1/2 sütőpor

30 dkg karaván sajt

Elkészítés menete:

A zabpehelylisztet, a zabpelyhet, szezámmagot és a sütőport keverd össze! Ezután add hozzá a kicsit megolvasztott vajat, s gyúrd össze! Ezután formázz belőle kis tallérokat vagy rudakat (amelyik jobban tetszik ;) ), s tedd egy tepsibe, melyet előtte sütőpapírral bélelj ki! Végül szórd meg a tetejüket reszelt sajttal, s tedd előmelegített 180 fokos sütőbe, s kb 10-15 percig süsd (amíg szép aranysárga nem lesz)!

Jó étvágyat!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Szólj hozzá!

2010.08.26. 22:39 monikam

Trópusi marha steak

Címkék: receptek diéta húsos paleo paleolit repept

Ma egy igazi ínyenc ételt hozok Neked.

Egy bélszínből készült édeskés, kicsit csípős steaket. Próbáld ki, nem fogsz csalódni!

Mire lesz szükséged?

- 2 szelet sovány bélszín

- 2,5 evőkanál szárított kókusz

- 2 pohár ananászlé

- ízlés szerint bors, koriander, kardamom

- őrölt chili

Elkészítés:

A fűszereket egy kis tálban keverd össze! Ha csontos a bélszín, akkor csontozd ki, s dörzsöld be a bélszín mindkét oldalát a fűszerkeverkékkel! Erősen dörzsöld, hogy a marha átvegye a fűszer ízét!

Ezután tedd bele egy tálba, szórd meg a kókusszal, s öntsd le EGY pohár ananászlével! Fedd le, s tedd néhány órára hűtőbe, hogy összeérjen a páccal!

Mikor kivetted a hűtőből, akkor tedd egy teflon serpenyőbe, öntsd bele a maradék ananászlevet, s párold meg a húst! Figyelj arra, hogy ha elfő a lé, akkor adj még hozzá ananászlevet, nehogy kiszáradjon a hús!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

 

Szólj hozzá!

2010.08.22. 23:56 monikam

Gyors kakaós süti

Címkék: süti receptek diéta kakaós paleo paleolit palolit desszer

Gondolom Veled is előfordult, hogy nagyon megkívántál egy sütit, s nagyon nem volt kedved bíbelődni vele.

Vagy hirtelen bejelentkezett egy barát, s nem volt otthon semmi, amivel megkínálhatnád.

Esetleg van is otthon, de Te nem eszed. Valljuk meg őszintén, elég kellemetlen szitu, mikor a vendéget kínálod, de Te hozzá sem nyúlsz a süteményhez.

Erre az esetre ajánlom ezt a receptet, amit "pillanatok" alatt elkészíthetsz.

Íme a hozzávalók listája adagonként:

- 2 teáskanál zabpehelyliszt

- 2 tesákanál natúr (cukrozatlan) kakaópor

- 1/4  csomag sütőpor

- 1 evőkanál olívaolaj

- 2 tojás

- ízlés szerint stevia

- darált dió és/vagy mazsola

Hogyan csináld?

A hozzávalókat keverd össze egy magas falú műzlistálban vagy egy cserép bögrében!

Ezután tedd be a mikróba 3.4 percre! Miután kivetted borítsd ki egy tányérra, s tálald gyűmölccsel!

Jó étvágyat!

 

Ha van bevállt süti és desszert recepted, kérlek írd meg nekünk a kommenteknél!

 

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.08.18. 00:16 monikam

Ananászos pulyka

Címkék: receptek diéta pulyka paleo paleolit ananászos

Vasárnap a zöldségesnél járva gyönyörű ananászokat fedeztem fel a polcon.

Bevallom töredelmesen, hogy nem tudtam ellenállni a csábításnak....

Már akkor tudtam, hogy nagyon finom lesz, de az ízért meg kell küzdeni. A küzdelem nálam az ananászpucolás.

Tényleg, arra van valami ötleted, hogy miként lehet szépen és lehetőleg gyorsan ananászt hámozni?

Ha, igen, kérlek írd meg a kommenteknél!

Na, de mi is készült az ananászból?

Hát a felét megettem, a másik feléből pedig ananászos pulykamell lett.

Íme a hozzávalók:

- 2 pulykamell

- egy ananász

- só

- bors

- olívaolaj

Hogyan készül?

Vágd kb. 1*1 cm-es kockákra a pulykamellet, tedd fel olívaolajon párolni. Sózd, borsozd ízlés szerint! Mikor kifehéredett a hús önts, önts rá egy kevés vizet, s lefedve, alacsony tűzön párold kb. 10 percig. Ezután add hozzá a kockára vágott ananászt, s párold össze!

Végén vedd le a fedőt, s hagyd hogy a lé szinte teljesen elpárologjon!

Köret nélkül, egytálételként is fogyasztható. (Én jó sok ananásszal készítettem, így nem is hiányzott a köret)

Jó étvágyat!

 

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

3 komment

2010.08.15. 23:33 monikam

Kertész pulykamell

Címkék: receptek diéta recept főétel paleo paleolit

Ma délben egy fincsi pulykamellel leptem meg a családot.

És nem elég, hogy finom, még gyorsan meg is van.

Hogy miként készült?

Íme a hozzávalókról a lista:

- kb. 50 dkg pulykamell

- 4 paradicsom

- 2 paprika

- 1 nagyobb vagy 2 kisebb hagyma

- egy csokor petrezselyem

- olívaolaj

- só

- bors

Elkészítés:

Vágd vékony szeletekre a mellet, sózd és borsozd ízlés szerint, s hagyd pár órát állni! (Én az előző este fűszereztem, s éjszakára a hűtőbe tettem, így jobban átérik.)

Vágd karikákra a paradicsomot, kockázd fel a paprikát, s szeleteld fel a hagymát, végül vágd apróra a petrezselymet!

Egy jénai vagy teflonos tepsi aljára fektesd a pulykaszeleteket, rakd rá a hagyma és paradicsomkarikákat, szórd meg a paprikakockákkal és petrezselyemmel! Mielőtt betennéd a sütőbe, locsold meg egy kevés olívaolajjal!

Fedd le alufóliával, s tedd be az előmelegített sütőbe, s kb. 1 órán át süsd 180 fokon!

Salátával vagy karfiolpürével tálald!

Jó étvágyat!

Ha szeretnéd kinyomtatni a receptet, akkor ide kattintva megteheted.

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Kövesd a PaleolitKlub-ot a Facebook-on is!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.08.12. 00:30 monikam

Brassói aprópecsenye paleo módra

Címkék: receptek diéta recept aprópecsenye brassói paleo paleolit

Gondolom számodra is furcsán hangzik, hogy paleolit és a brassói összefér.

Bevallom őszintén én is sokat rágódtam rajta, hogy milyen is lesz egy brassói burgonya nélkül.

Most sem állítom, hogy fantasztikus volt, mert nekem hiányzott mellőle a megszokott krumpli, de nem volt olyan rossz, mint amire számítottam.

Engem a kovászos ubi kárpótolt, mert azt imádom.

Lássuk, miként készül a brassói!

Bevásárlólista:

- 0,5 kg comb

- 2 szelet szalonna

- ízlés szerint só, bors

- 4-5 gerezd fokhagyma

- 2 fej hagyma

- kevés zabkorpa

- repceolaj

 

Elkészítés menete:

Vágd apró kockára a szalonnát, lassú tűzön süsd zsírjára. Ezután a kockára vágott húst keverd bele, sózd és borsozd meg, s öntsd fel kb. fél dl vízzel! Párold puhára, majd adj hozzá apróra vágott fokhagymát! Addig süsd, amíg el nem párolog róla a lé!

A két fej hagymát karikázd fel, s forgasd bele a karikákat zabkorpába! Forrósíts fel repceoljat, s abba süsd meg a hagymakarikákat!

Arra figyelj, hogy a hagymát papírtörlőre szedd, hogy az felszívja az olajat!

Tálalás:

Szedd ki a húst egy tányérra, s a hús tetejére halmozd a hagymakarikákat!

Nyáron kovászosuborkával, míg télen csemegeubival, céklával és paprikával is nagyon ízletes ebédet kapunk!

Jó étvágyat!

 

Van bevállt saláta recepted? Várom a kommentek között!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2 komment

2010.08.10. 23:00 monikam

Bazsalikomos paradicsomsaláta

Címkék: saláta receptek diéta paradicsom paleo paleolit

Hétvégén agyaltam, hogy mit is kellene felszolgálni a kertipartin a  grillezett csirkemellhez. Szétnéztem a konyhakertben, s pár perc alatt kész is lett a köret.

Kíváncsi vagy, mi lett? Igen, az, amit a cím is elárul: paradicsomsaláta bazsalikommal.

Hozzávalók:

- friss koktélparadicsom

- friss bazsalikom

- olívaolaj

- balzsamecet

Elkészítés:

Mosd meg paradicsomot, a bazsalikomot, tedd  egy nagy salátástálba! Ízlés szerinti mennyiségű olívaolajjal és balzsamecettel locsold le!

Ezután önmagában vagy köretként is tálalhatod!

Jó étvágyat!

Van bevállt saláta recepted? Várom a kommentek között!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.08.08. 23:34 monikam

Ínyenc saláta tojással

Címkék: saláta receptek diéta recept paleo paleolit

Itt a nyár és a paprikaszezon, gondoltam megosztom Veled az egyik kedvenc salátareceptemet. Van benne, minden hús, tojás, zöldség, tehát rossz már nem is lehet...

Itt szeretném kiemelni a tojás fontosságát. Nagyon nagy különbség van a tojások minőségében, attól függően, hogy milyen körülmények között tartották a tyúkot.

A legjobb minőségű tojások a szabadban tartott tyúkoktól származnak, amelyek fűvel táplálkoznak. Ezekben a tojásokban sokkal magasabb az Omega3 zsírsav, mely hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Hát ilyen tojást nagyon nehezen találni nagyáruházakban. (Ennek a legbiztosabb forrása, ha a helyi piacon vagy olyan ismerőstől veszed, aki tyúkokat tart.)

Ez után a kis kitérő után jöjjön a recept!

Bevásárlólista:

- 2 főtt tojás

- 2 szelet bacon

- 1 teáskanál olívaolaj

- fél zöldpaprika

- fél csokor apróra vágott petrezselyem

- 1 teáskanál majonéz

Elkészítés menete:

Vágd apró kockára a tojást, a bacont, és a paprikát! Öntsd az olívaolajat a serpenyőbe, s lassú lángon pirítsd meg a bacont!

Miután megsült, öntsd le a felesleges olajat, s egy tálban keverd össze a tojást a baconnel, tojással, parikával, petrezselyemmel és a majonézzel!

Tálalásnál a tányérra rakj salátát, s arra halmozd ezt a tojásos-baconos salátamixet!

Jó étvágyat!

A receptet ide  kattintva ki is tudod nyomtatni.

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.08.05. 17:26 monikam

A mindent tudó csirke ;)

Címkék: csirke receptek diéta recept tök paleo paleolit

Te is imádod a csirkét?

Ugye, hogy ez az a hús, amiből szinte bármit el lehet készíteni?

Sütheted, főzheted, párolhatod, minden formában nagyon finom, s mindenre alkalmas.

Ezen felül még a szervezetet is ellátja amminosavakkal, B3 és B6 vitaminokkal. A csirkehúsban lévő ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a az egészséges pajzsmirigy működéséhez, antioxidáns és immunerősítő hatásuk van. Ezeket tudtad?

Ha teheted mindig ökológiai tenyészetből (szabad tartásos csirkét) származó húst vegyél. Ezek legyenek mindenféle hormonoktól és antibiotikumtól mentesek.  Nem csak finomabbak, de egészségesebbek is!

Szereted a tököt? Ha igen, akkor Neked hozok egy finom ételt, aminek receptjét egy külföldi barátnőmtől kaptam. Mivel számomra sok új fűszer volt benne, így a recept szerinti mennyiséget kiírom, s nem azt, hogy ízlés szerint. Nekem beváltak a mennyiségek.

Akkor most lássunk egy szezonális receptet!

Tökös-currys csirke

Bevásárlólista:

- 2 szelet csirkemell

- kb. fél kg kockára vágott tök

- 1 fej kockára vágott hagyma

- 2 teáskanál olívaolaj

- 2 gerezd fokhagya (apróra vágni)

- 2 teáskanál őrölt gyömbér

- 1 teáskanál őrölt kurkuma

- 2 teáskanál őrölt koriander

- 2 teáskanál őrölt kömény

- 1 csokor friss, apróra vágott koriander

- só

- kb. 2 csésze zöldségleves alap

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymást pirítsd üvegesre az olajon! Add hozzá a csirkét és kb. 10 percig pirítsd, míg a hús mindhenhol fehérré nem válik!

Add hozzá a tököt, gyömbért, kurkumát, koriandert, köményt, s kevergesd egy percig.

Ezután öntsd hozzá a levesalapot és főzd lassú tűzön 15 percig. Tedd bele az apróra vágott koriandert, fedd le, s további 2 percig főzd! Mielőtt leveszed a tűzről sózd meg ízlés szerint!

Ne tálald forrón, kicsit hűljön ki, úgy jobban érvényesül az íze!

Jó étvágyat kívánok!

Aki nem szereti a tököt, próbálja ki az is!

A receptet ide  kattintva ki is tudod nyomtatni.

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

2 komment

2010.08.02. 23:39 monikam

Egy ízletes szendvics reggelire

Címkék: reggeli diéta recept szendvics paleo paleolit

www.scribd.com/doc/35550895Most egy nagyon-nagyon finom szendvicset hoztam Neked reggelire.

Egy igazi ínyenc reggeli.

Mikor először készítettem, akkor kicsit kételkedtem benne, hogy mi is fog "kisülni" belőle, de pozitívan csalódtan az eredményben.

A 2,5 éves kisfiam önmagában ette a "lepényt". Neki nem kellett rá a hús. Hozzáteszem, nem is igazán szereti még a húst.

Nem is fokozom tovább a kíváncsiságod.

Íme a recept:

Hozzávalók:

Mielőtt nekifognál, darált csirkehúst főzz meg fűszeresen, mivel ez kerül a szendvicsre.

"Zsemléhez/kenyérhez":

- cukrozatlan finomra darált kókuszreszelék

- 1 nagy tojás

- olívaolaj

Elkészítés menete:

Tedd egy tálba a kókuszreszeléket és a tojást, keverd jól össze. Annyi kókuszreszeléket tegyél bele, amennyit felvesz a tojás, s formázható lesz, de nem túl lágy, nehogy szétessen a "lepény".  Ezután forrósítsd fel az olívaolajat, s egy serpenyőben süss lapos "zsemléket"  belőle!

Amikor kész vannak a "lepények", akkor halmozz rá a főzött húsból, tégy a tetejére egy tükörtojást, gombát, salátát vagy amit megkívánsz, s természetesen megfelel a paleolit elveknek. ;)

Jó étvágyat az ínycsiklandozó reggelihez!

Ha ki szeretnéd nyomtatni a receptet, kérlek kattints ide!

Van Neked is olyan reggeli recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Várom a kommenteknél.

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.07.29. 22:37 monikam

Tilalmak? Van megoldás!

Címkék: receptek diéta helyettesítés paleo paleolit

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha nem szabad tejterméket, hüvelyes zöldséget, s sok szénhidrátot (burgonyát, tésztát, kenyeret) enni, akkor mi is marad?

Összegyűjtöttem Neked több forrásból, hogy mit mivel lehet helyettesíteni:

1. tej: zabtejszín, szójatej, kókusztej (ezekkel ízesítheted a kávédat is nyugodtan)

2. cukor: nyírfacukor, méz,

3. tejföl: zabtejszín

4. liszt kenyérhez: zabkorpa, zabliszt, rizsliszt

5. liszt süteményhez: darált dió, kókuszreszelék, mák, mandula

6. margarin: kókuszzsír

7. Kemény sajtokat eheted: ilyen a Pannónia és a Parmezán

8. étolaj: kókuszzsír

Lényegében ezekkel már szinte "bármit" el tudsz készíteni.

Jövök még további tippekkel is a helyettesítés témakörben. Például kitérek arra is, hogy miként sűrítsd az ételt, s hogy milyen arányban használd a nyírfacukrot.  Érdemels lesz vissztérned!

Ha szeretnéd kinyomtatni a tippeket, akkor kattins ide!

Arra, hogy milyen jól mellőzhető a süteményben a liszt, arra példa a mákos sütemény receptje. Lágy és nagyon finom. A férjem mai napig emlegeti, pedig igazán édesszájú férfi.

Várom a Te bevállt helyettesítő ötleted!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

6 komment

2010.07.28. 00:41 monikam

Magos kenyér

Címkék: reggeli receptek diéta kenyér recept paleo paleolit

Gondolkodtál már azon, hogy milyen kenyeret kellene enni reggelire? Most egy sokmagos kenyér receptjét szeretném megosztani Veled.

Itt most azokkal a magokkal írom le a receptet, amivel én csináltam, de az ízesítés ezen részét a fantáziádra bízom. A magok változtatásával szinte minden nap más ízű kenyeret tudsz enni.

Az én verziómhoz íme a bevásárlólista:

- 6 tojás

- másfél kávéskanál só

- kb. 1 deci viz (attól függ, hogy mennyi magot adsz hozzá) 

- 3 evőkanál olaj, ami lehet lenolaj vagy olívaolaj ( én olívaolajat használtam)

- 1,5 sütőpor

- 4,5 evőkanál zabpehelyliszt

- 3 evőkanál zabkorpa

- 3 evőkanál napraforgómag

- rakhatsz még bele lenmagot, tökmagot vagy bármilyen más magot.

Elkészítés:

Összedolgoztam a hozzávalókat a tojást, a sót, olajat, a sütőport, majd belekevertem a magokat. Végül annyi vizet raktam bele, hogy sűrű, de önthető legyen a tészta.

Tetejét szezámmaggal szórtam meg, majd előmelegített sütőben, közepes lángon 35 percig sütöttem.

Jó étvágyat!

Ha szeretnéd kinyomtatni a receptet, kérlek kattints ide!

Van jó reggeli recepted? Oszd meg velünk is!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

1 komment

2010.07.26. 00:26 monikam

Roston sült csirkemell zöldségkörettel

Címkék: csirke receptek diéta paleo paleolit

Egy nagyon finom receptet szeretnék megosztani Veled.

Vasárnapi ebédünk volt ez. Kicsit időigényes a zöldségek hámozása miatt, de megéri!

Bevásárlólista:

-1 kg  csirkemell filé

-4-5 sárgarépa

-egy padlizsán

-egy zeller

-egy karalábé

- cukkíni

-1 fej saláta

-só

-bors

-oregánó

- kakukkfű

-1dl olaj a sütéshez

Elkészítés menete:

A csirkemelleket kloffold ki picit, sózd és borsozd meg! Kockázd fel a zöldségeket, tedd serpenyőbe, kevés olajon a fűszerekkel együtt süsd meg! Eközben egy másik serpenyőben a csirkemell filéket süsd meg! Tálalásnál a salátát tépd össze, tedd a tányér közepére, erre rakd a zöldségeket, azokra a csirkemellet! Legvégül az egészet locsold meg fűszeres olajjal!

Jó étvágyat!

Ha szeretnéd kinyomtatni a receptet, akkor kérlek kattints ide!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Szólj hozzá!

2010.07.24. 00:13 monikam

Grillezz a szabadban!

Címkék: receptek diéta sütés grillezés grillparty paleo paleolit grillen

A paleolit táplálkozásban az a szép, hogy nem kell mellőznöd a jó kis nyári grillpartykat!

Ehetsz jókat ezeken a bulikon is, csak a burgonyát és a kenyeret kell kihagynod!

De mennyivel jobban esik ebben a nagy hőségben egy jó nagy tál saláta, nem?

A hétvégén a húst süsd a szabadban!

Íme néhány ötlet a grillezéshez!

- A húst, ha teheted előtte való nap pácold be, hogy átvegye a fűszerek ízét!

- Készíts saját pácot, amihez csak egy kis olívaolaj, mustár, bors, fokhagyma, őrölt kömény, citromlé, és chili.

- A sót csak közvetlen a sütés előtt szórd rá, nehogy keménnyé váljon a hús!

- A hús széleit picit vagdosd be, hogy ne púposodjon fel, ne ránduljonn össze!

- Ha szeletelt húst sütsz, akkor előtte kicsit kloffold ki, s tedd alufóliába, hogy a sütés során ne veszítse el a levét, ne száradjon ki. Mikor már majdnem kész, akkor vedd le a fóliát, s kicsit pirítsd meg!

- A marhahús kivételével a húsok 20-30 perc alatt megsülnek.

- Grillezhetsz szinte bármilyen zöldséget, gyümölcsöt. Nagyon finom az ananász, a szilva, a brokkoli.

- Figyelj, hogy ne lángoljon a tűz, csak parázson süss, különben megég a hús.

- Nagyobb darab husikat tekerd be szalonnával!

 

Kellmes hétvégét és jó grillezést kívánok!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Share/Bookmark

Szólj hozzá!

2010.07.20. 23:53 monikam

Mandulás brokkoli

Címkék: receptek diéta paleo paleolit

 

Sokat gondolkoztál már, hogy mit is kellene felszolgálni köretként, ha a rizs, tészta és a burgonya nem ajánlott?
Hidd el, egy kis fantázia és rengeteg köretet lehet varázsolni egyéb zöldségekből.
A hétvégén a grill husihoz brokkolit kívántam, s agyaltam, hogy mivel lehetne feldobni. Ekkor szétnéztem, s találtam mandulát a konyhában, s fantasztikus finom lett.
 
Íme a bevásárlólista:
 
- egy nagyobb fej brokkoli,
- kb. 10 dkg szeletelt mandula,
- vajzsír,
- fokhagyma,
- feketebors,
- ízlés szerint só
 
Elkészítés menete:
 

Először a brokkolit darabold fel, a fokhagymát pucold meg és vágd vékony szeletekre! Tedd a vajzsírt a serpenyőbe, s melegítsd elő, de ne túl forróra, hogy meg ne égjen rögtön a brokkoli. Ha elég meleg a vajzsír, akkor mehet bele a brokkoli és a fokhagyma, s ha picit puhul, akkor fűszerezd ízlés szerint.

Miközben párolódik a brokkoli, egy másik serpenyőben pirítsd meg közepes lángon! Nem kell hozzá semmiféle zsiradék, de figyelj, hogy folyamatosan kevergesd, nehogy megégjen!

Ha mindkettő elkészült, akkor keverd össze őket, s úgy tálald!

Hidd el, nagyon egyszerű, de annál finomabb köret!

Jó étvágyat!

Ha szeretnéd kinyomtatni a receptet, kérlek kattints ide!

Ha szeretnél friss információkhoz, receptekhez jutni, iratkozz fel hírlevelemre!

Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Share/Bookmark

Szólj hozzá!